O nama

O NAMA

Kao posljedica ratnih dešavanja, a kao jedan od oblika resocijalizacije i ukljucivanja invalida u društvene tokove i pružanje psiho-fizičke rehabilitacije, rađa se ideja o formiranju kluba sjedeće odbojke. Grupa entuzijasta u redovima invalidske populacije općine Kakanj, prosvjetni radnici koji su prije rata radili na razvoju odbojke, kao i bivši odbojkaši, pomogli su u stvaranju fizionomije tima uzimajući učešće kao treneri. Između ostalog treba spomenuti: Miju Mijačevića, Jasminka Hasagića, Almira Begica i Hamzu Ganića.

Begić Almir
Ganić Hamza
Hasagić Jasminko
Mijačević Mijo

Kada govorimo o kontinuitetu, tu svakako treba istaknuti jedno ime, a to je Abid Čišija. Čovjek koji je kao igrač stigao do reprezentativnog dresa, postao nosilac olimpijskih, svjetskih i evropskih odličja i trener u reprezentativnoj selekciji. Isti je znao prepoznati i dovesti ljude koje će vezati za klub, a kao rezultat tog odabira došlo je do bolje organizacije i samoodrživosti kluba. Kroz klub je prodefilovalo mnoštvo igrača, trenera, prijatelja kluba, sponzora, zaljubljenika u ovaj sport.

Klub je iz svojih redova iznjedrio reprezentativce, odbojkaške sudije, vlastite trenere, i što je najbitnije, stvorila su se velika prijateljstva i poznanstva kako unutar kluba, tako i van okvira opštine, kantona i države, što je pored takmičarskih rezultata najveći cilj sporta.

Klub je zvanično formiran 15. Januara 1995. godine,da bi u okviru SD RVI KAKANJ 92, kao jedan od sekcija,egzistirao od aprila 1999 do danas. Od osnivanja pa sve do sezone 2008/09 klub je igrao u elitnom društvu. U tom razdoblju bilo je i uspona i padova kako u rezultatskom, tako i u organizacionom smislu. U premier ligi, pored favoriziranih ekipa Spida i Fantoma teško se mogao polučiti neki šampionski rezultat, ali je zato bilo učešća na mnogobrojnim turnirima kako unutar tako i van granica naše zemlje. Najveći uspjeh kluba je osvojeno drugo mjesto u prvoj poslijeratnoj sezoni Premier Lige za odbojkaše u sjedećoj odbojci,što je direktno značilo učešće na Eurokupu u Mađarskoj te godine.

Kada smo već kod turnira, jako važno je istaći, da od samog formiranja kluba sjedeće odbojke rodila se i ideja o organizovanju tradicionalnog memorijalnog turnira u znak sjećanja na sve poginule saborce i šehide općine Kakanj Turnir ŠEHIDI KAKNJA.Kao datum za održavanje pomenutog turnira, uzet je  28.4.1993., dan kada je 19 kakanjskih boraca izgubilo živote u Popovoj Luci na Vozučkom ratištu. Nizajući godinu za godinom turnir i dan danas egzisira bez prekida,i jedan je od najstarijih turnira u poslijeratnoj BiH.Kroz egzistiranje odbojkaškog kluba invalida Kakanj 92, nikada se neće dozvoliti da nestanu sjećanja na kakanjske šehide. Organizovanje ovog turnira je jedna velika obaveza, a i čast koju sa sobom nosi ovaj klub.

U sklopu proslave 100-godišnjice RMU “KAKANJ” (2002. godine), paralelno sa organiziranjem Rudarijade, na ideju odbojkaškog kluba invalida Kakanj 92 organizovana je u saradnji sa sindikatom RMU KAKANj pararudarijada. Ideja je protekla iz same činjenjce da se u okviru rudarske djelatnosti nalazi veliki broj invalidske populacije.Te godine su bila organizovana takmičenja u sjedećoj odbojci, pikadu i streljaštvu, no zbog nerazumijevanja i nedostatka podrške za proširenje sportskih disciplina, i da ideja pređe i tradiciju, izostala je u drugim rudnicima FBiH.

Kroz odbojkaški klub invalida Kakanj 92. prodefilovalo je šezdesetak, što povremenih, što stalnih igrača sjedeće odbojke. Ulogu predsjednika obnašali su Abid Čišija i Hajrudin Zekić a operativno tehničke poslove obavljali su Nijaz Neimarlija, Hajrudin Zekić i Samir Mehinović.Ulogu predsjednika Skupštine obnašali su Zijad Čizmić,Hajrudin Zekić,Helja Ekredin i Salih Hasagić.

U takmičarskoj 2009/10. godini, klub po prvi put seli u niži rang i igra u Prvoj BH TELECOM Ligi, gdje pored obnavljanja starih sportskih veza, susreće se sa novim sportskim prijateljima. Boravak u ovoj ligi je pomalo razbio monotoniju igranja iz premijere, i nadoknadio je nedostatak motiva glede sportskog i takmičarskog duha .U sezoni 203/14 ponovo ulazi u Premier ligu,gdje se zadržava samo jednu sezonu.

Uzimajući ovu posljednju opasku, stručni štab i uprava   nisu zauzeli konkretan stav oko rezultatskih ciljeva. Zato možemo spomenuti da je u prvi plan izbio rad sa mladima i stvaranju budućnosti kluba, gdje treba spomenuti Nedima Delibašića, Abdul-Samed Ademi, Tarika Brkića, Emira Neimarliju, Almina Mašića,Beganović Elvedina i već formirane Edina Đinu, Irnela Mehića, Ermina Heganovića, Nermina Hadžića.

Ovo je i prilika da pozovemo sve one koji imaju neki fizički hendikep da nam se pridruže. Posebno apelujemo na profesore i nastavnike tjelesnog odgoja da u svojim školama obave razgovore, i djecu sa fizičkim hendikepom ohrabre i upute u odbojkaški klub invalida Kakanj 92.

Svi oni koji su tu i koji su bili uz SD RVI KAKANJ kao i OKI „Kakanj 92“ od osnivanja do danas:

Ademi Abdul Samed
Brkić Malik
Begić Almir
Bečirović Hasib
Beganović Elvedin
Čišija Abid
Čosić Ađul
Čišija Senad
Čizmić Senad
Čizmić Zijad
Čišija Haris
Delić Halid
Delibašić Nedim
Dautbašić Hariz
Dervišagić Faruk
Dogdibegović Fadil
Đino Edin
Ganić Hamza
Hasagić Jasminko
Hrustić Senad
Hrustić Enes
Haračić Sejad
Hodžić Midhat
Hadžić Nermin
Heganović Ermin
Haračić Jasmin
Hasagić Mirnas
Haračić Almin
Helja Ekredin
Fejzović Haris
Fazlić Abdel
Karzić Vedad
Kovač Mirnes
Imamović Zuhdija
Kasapović Zajko
Kobilica Fikret
Krivokapa Mirhad
Mehinović Samir
Mijačević Mijo
Mašić Almin
Mehić Irnel
Neimarlija Mensur
Neimarlija Islam
Neimarlija Nijaz
Neimarlija Šemsudin
Neimarlija Emir
Plasto Nermin
Plasto Mensa
Sikira Mensur
Strika Edin
Silajdžić Osman
Sarač Kenan
Strika Mirsad
Sikira Haris
Šemić Nihad
Trako Mukades
Topić Vladimir
Tahirović Haris
Tahirović Harun
Veispahić Harun
Velispahić Mufid
Zečević Emir
Zekić Hajrudin

Klupski treneri:

Hajrudin Zekić
Abid Čišija
Hamza Ganić
Mensur Sikira
Šemsudin Neimarlija
Jasminko Hasagić
Almir Begić
Mijo Mijačević

 

Članovi sudijske organizacije:

Nijaz Neimarlija
Sikira Mensur
Haris Tahirović
Mirza Zekić