UZ NOVA ISKUSTVA TAKMIČARI IZ KAKNJA SE OKITILI I MEDALJAMA

U dvorani “Gordana Goca Blagojević” u Kragujevcu, održano je II Državno prvenstvo Srbije za osobe sa invaliditetom u paraolimpijskoj disciplini BENCH PRESS po IPC pravilima. Pod pokroviteljstvom Powerlifting Saveza osoba sa invaliditetom takmičenje je organizovao Klub snage OSI “Aura” uz podršku grada Kragujevca.

U prisustvu dr.Gordane Damjanović, člana Gradskog vjeća za zdrastvenu i socijalnu zaštitu, Olivera Spasića-predsjednika kluba, predstavnika Powerlifting Saveza, prvenstvo je zvanično otvorila Slavica Đelić, bivša predsjednica kluba “Aura”. Na ovom takmičenju su nadmetala 32 takmičara iz deset klubova (Kragujevac, Knjaževac, Bačka Topola, Niš, Užice i Novi Sad). Ovo Državno prvenstvo Srbije dijelom ima i međunarodni karakter, jer su se pored paraolimpijaca Srbije, takmičili i pojedinci iz BiH (Kakanj, Zavidovići, Makedonija, Strumica, Bugarska, Varna i Rusija.)

Kakanjski sportaši sa invaliditetom, uz podršku Općine Kakanj, na ovom prvenstvu bili su Mukades Trako,S amir Mehinović, Hajrudin Zekić i Jasmin Haračić, dok su Zavidovićane predstavljali Mujo Parić, Zijad Horozović, Vuković Muharem, Asim Mujanović i Sead Ljubović.

Več ranije smo pisali, da zbog proširenja sportskih kapaciteta (nove dvorane) i otvaranja nove TRIM Sale pri KSC Kakanj, u Kragujevac su naši takmičari išli kako bi proširili svoja znanja i iskustva u ovom paraolimpijskom sportu. Međutim, pored sticanja novih iskustava svestrano su se potrudili da u jakoj konkurenciji osvoje i medalje.

Trako Mukades je u konkurenciji 80 kg osvojio prvo mjesto, što je pošlo za rukom i Samiru Mehinoviću u kategoriji do 107 kg. Na ovom prvenstvu izvršena je prezentacija i takmičenje u ARM WRESTLINGU (obaranje ruke) kao budućem paraolimpijskom sportu u kojem je kakanjac Samir Mehinović osvojio srebrenu medalju – odnosno drugo mjesto.

Da Bosna i Hercegovina ima perspektivu u ovom sportu pokazale su i osvojene medalje naših takmičara i kolega iz Zavidivića, koji su u kategoriji do 97 kg osvojili prvo i drugo mjesto, Vuković Hasib drugo, a Asim Mujanović prvo. U kategoriji 80 kg Mujo Parić je bio drugi, a Sead Ljubović treći. U disciplini OBARANJA RUKE Zijad Horozović je osvoji prvo mjesto pobjedivši u finalu našeg Samira Mehinovića.

Uz iskrenu zahvalu na gostoprimstvu,domaćinima čestitamo i na izvrsnoj organizaciji i susretljivosti pri razmjeni informacija, a još jednom je potvđeno da održavanje ovakvih sportskih takmičenja predstavlja najbolji primjer sportske inkluzije. Sport i fizička kultura pozitivno utiču na kvalitet, zdravlje, mentalnu stabilnost, motivaciju i smopouzdanje. Sport pruža mogućnost učenja, sticanja vještina, a najveći doprinos je socijalna integracija i izlazak osoba sa invaliditetom u društvene tokove i naravno sportsko nadmetanje. Još jednom se zahvaljujemo Nebojši Cukiću, Oliveru Spasiću, Slavici Đulić, kao i velikom sportisti upravniku Sportskog centra Iskra Goranu Nikoliću.